Velika obljetnica bitke kod Visa

vis.jpg - 120.97 kb

 Bitka kod Visa koja se odigrala 20. srpnja 1866. u Jadranskom moru, u blizini otoka Visa (u Viškom kanalu).

Bitka u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije završila je pobjedom habsburške mornarice, a bila je dijelom austro-pruskog rata. U tom ratnom sukobu Kraljevina Italija bila je saveznica Pruske. Talijanski interes bio je zauzimanje bivših mletačkih posjeda koji su mirom u Campo Formiju 1797. god...ine pripali Habsburškoj Monarhiji.

Cilj pomorskog pohoda bio je zauzimanje istočnojadranske obale. Ovo je bila prva velika pomorska bitka poslije Trafalgarske (1805.) u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon; prva bitka u svjetskoj povijesti u kojoj su se dvije oklopljene flote sukobile na otvorenom moru; te jedna od zadnjih, koja je koristila probijanje broda kljunom kao ratnu taktiku, tehniku koja se koristila još u doba Ilira, u ranom starom vijeku.

Budući da su na austrijskoj strani sudjelovali brojni hrvatski mornari, važna posljedica austrijske pobjede pod Visom bilo je odbacivanje naklonosti prema Italiji i buđenje hrvatske nacionalne svijesti u Dalmaciji, te je važno istaknuti utjecaj Viškog boja na pobjede narodnjaka u Dalmaciji.

Prigodom 150. obljetnice, sutra će se pustiti u optjecaj prigodni poštanski blok s motivom Bitke kod Visa