U Velikom Borištofu predstavljen studij Gradišćanskohrvatskog/Hrvatskog jezika

m_20170519_200113.jpg - 144.51 kb

 

*Želiš studirati na hrvatskom jeziku? Postani student hrvatskog jezika*

 

 Predstavnici Hrvatske akademske zajednice u Austriji, prisustvovali su 19.svibnja u prostorijama kulturne zadruge KUGA  u Velikom Borištofu prezentaciji programa visokoškolskog studija hrvatskog jezika pod imenom Gradišćanskohrvatski/Hrvatski. 

Nastava će se početi izvoditi od jeseni na Pädagogische Hochschule Burgenland (Pedagoška visoka škola Gradišće). Trenutno traju upisi u I. godinu studija u akademskoj godini 2017./2018.

Studijska izobrazba je namijenjena za sve koji će hrvatski podučavati djecu od 10 do 18 godine, od osnovne škole do mature. Studijski plan je podijeljen u dva dijela. Osam semestara bakalaureatski studij, zatim slijedi četiri semestra masterskoga studija. Usto učitelji će radi prakse podučavati na školama.

Jezični preduvjeti za studij: studenti moraju imati nivo B1, i nivo mature. Postoji mogućnost da i studenti bez znanja jezika ili s nižim znanjem počnu ovaj studij a za njih će Pedagoška visoka škola ponuditi dodatne jezične tečajeve.


Tako će se na Pedagoškoj visokoj školi u Željeznom, koja je također na sveučilišnoj razini, podučavati ISKLJUČIVO HRVATSKI JEZIK.

Voditeljica katedre bit će dr. Zorka Kinda-Berlaković koja od 1997. radi na Sveučilištu u Beču. Radi se o istaknutoj znanstvenici, autorici brojnih udžbenika i prevoditeljici.

(A.M.)

  

View the embedded image gallery online at:
http://haz-at.com/hack/index.php/80-haz/134-a#sigFreeIde312916ad3