Beč: Otvorenje izložbe"Torpedo-prvi na svijetu"

„Torpedo-prvi na svijetu“ naziv je izložbe koja je otvorena u utorak, 21.11. u Alteschieberkammer u Beču. Ovaj izložbeni projekt organiziran je u suradnji Muzeja grada Rijeke i Hrvatske akademske zajednice u Austriji.

 

U ime Hrvatske akademske zajednice u Austriji, domaćina izložbe, nazočnima se obratila Anamarija Manestar, koja je rekla da je pomorski časnik austro-ugarske mornarice rodom iz Rijeke Giovanni Biagio Luppis (Ivan Vlaho Vukić) bio prvi kojemu je pala ideja o torpedu jer je u vrijeme austrijska mornarica bila u ratu protiv Italije 1860. godine.

Luppis je razmišljao o praktičnom i efikasnom načinu obrane obale pri eventualnom napadu talijanske flote. 1867. godine započinje Giovanni Luppis suradnju i prozvodnju torpeda sa engleskim industrijalcem Robertom Whiteheadom.

Prvi je kupac bila austrijska mornarica, ali se Whiteheadov torpedo, prvi upotrebljiv torpedo, prodavao diljem svijeta.

To je još jedan sjajan hrvatski izum koji je mijenjao svijet, a poglavito iz temelja ratovanje na moru. Konačno, danas na torpedo treba gledati kao na tehnički izum koji je Rijeku pretvorio u prepoznatljivo industrijsko središte, a današnjim postavljanjem u Beču lansirao i na europsku scenu. Ova genijalna priča o Torpedu još više dobiva na važnosti u trenutku kada je Rijeka u pripremi za 2020 godinu, kada će biti europska prijestolnica kulture- zaključila je Manestar.

O izložbi su govorili Ervin Dubrović direktor Muzeja grada Rijeke i Deborah Pustišek-Antić kustosica u Muzeju grada Rijeke. Izložba, istaknuo je Dubrović prikazuje sačuvane proizvode tvornice Torpedo poput, primjerice, torpednih motora pogonjenih na paru, torpednih propelera, upaljača za bojeve i dubinskih sprava – izdvaja se i lansirna cijev za torpeda, koja se nalazila na lansirnoj stanici u riječkoj tvornici. To je posljednja cijev na parni pogon korištena na lansirnoj stanici. Dio izložaka spomenute izložbe postavljen je u skladištu na Žabici , a dolazi iz Pomorskog i povijesnog te iz Muzeja grada Rijeke.

Izložba je bila postavljena na riječkome Korzu, a nakon Beča se se seli u Rostock-najavio je direktor Dubrović.

U završnici publici se obratio Helmut Malning austrijski inžinjer i autor brojnih knjiga o Torpedu, a prisutna je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

Tekst: Anamarija Manestar