Nadvojvoda Karl von Habsburg-Lothringen uveličao 439. obljetnicu osnutka Grada Karlovca

Prepuni veličanstvenih dojmova vratili su se iz Karlovca u Beč čelnici Hrvatske akademske zajednice (HAZ) u Austriji, ravnateljica i članica Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“ Anamarija Manestar, Zmajica od Tarsatike te predsjednici mag. Igor Lacković , Zmaj Belski III. i Marijan Kalapurić MBA, Zmaj Doborski od sv. Brigite, sa svečane proslave 439. obljetnice osnutka Grada Karlovca.

 

 

Povodom 439. obljetnice osnutka grada Karlovca, u petak 29. lipnja 2018. godine, u organizaciji Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajskog stola u Karlovcu, Hrvatske akademske zajednice u Republici Austriji i Hrvatske paneuropske unije, Ogranka Karlovac, u Velikoj vijećnici Grada Karlovca, održan je  simpozij na temu: „Prelazak grada Karlovca iz vojne pod civilnu vlast, u drugoj polovici 18. stoljeća“.

Prije početka simpozija austrijski nadvojvoda Karl von Habsburg-Lothringen je u pratnji organizatora simpozija razgledao znamenitosti Karlovca, između ostalog i Staru zvijezdu. Posjetio je i karlovačko Veleučilište gdje se je sastao s dekanom dr. sc. Brankom Wasserbauerom.

Simpozij je započeo uvodnim obraćanjem dr. sc. Nevia Šetića, Zmaja od Istre, Velikog Meštra Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Marijana Kalapurića MBA, Zmaja Doborskog od sv. Brigite, predsjednika Hrvatske akademske zajednice u Republici Austriji, akademika Mislava Ježića, predsjednika Hrvatske paneuropske unije, prim. dr. sc. Ervina Jančića, izaslanika župana Karlovačke županije gospodina Damira Jelića, gradonačelnika Grada Karlovca gospodina Damira Mandića te posebnog gosta nadvojvode Karla von Habsburg-Lothringen, Zmaja Karlštatskog.

Pred gotovo ispunjenom vijećnicom predavači, prof. Antonio Bosio ispred Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, dipl. iur. Ivan Perković, Zmaj od Imote, član predsjedništva Hrvatske paneuropske unije i član Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i Anamarija Manestar, Zmajica od Tarsatike, doktorandica na sveučilištu u Beču, ravnateljica Hrvatske akademske zajednice u Republici Austriji i članica Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, prisutnima su iz povijesne, pravne i ekonomske perspektive, prikazali važnost odluke, kojom je Karlovcu, u drugoj polovici 18. stoljeća, dodijeljen status slobodnog kraljevskog grada i kojom je Karlovac započeo razdoblje svojeg budućeg razvoja.

Uz povijesno neraskidivu povezanost obitelji Habsburg i Karlovca, posjet nadvojvode Karla von Habsburg-Lothringen, koji je ovaj grad posjetio i u najtežim trenucima Domovinskog rata, važan je i iz razloga što je, svojim dosadašnjim osobnim, društvenim i političkim angažmanom, promicao jedinu ispravnu tezu svrstavanja Republike Hrvatske u središnju Europu i time potvrdio svoje prijateljstvo prema Hrvatskoj i Hrvatskom narodu.

Prije simpozija, nadvojvoda Karl von Habsburg-Lothringen, u pratnji organizatora razgledao je uže središte najstarijeg i središnjeg dijela grada Karlovca, Stare zvijezde, posjetio je Veleučilište u Karlovcu gdje je upriličen susret s dekanom dr. sc. Brankom Wasserbauerom, a u Gradskom poglavarstvu, upriličen je susret s gradonačelnikom Grada Karlovca gospodinom Damirom Mandićem, predsjednicom Gradskog vijeća gospođom Marijanom Tomičić, zamjenicima gradonačelnika, gospođom Andrejom Navijalić i Ivanom Mrzljakom te prim. dr. sc. Ervinom Jančićem, izaslanikom župana Karlovačke županije gospodina Damira Jelića.

Igor Lacković  poklonio je nadvojvodi Karlu Habsburškom sliku s motivom stare Karlovačke zvijezde, akademske slikarice Aleksandre Gorete.

 

Na kraju simpozija Bruno Kenđel, pročelnik Zmajskog Stola u Karlovcu-Družbe Braće Hrvatskog Zmaja istaknuo je značaj simpozija. Bitno je da se kroz tri teme slušateljima pokuša predočiti koliko je bila važna odluka što se Karlovcu dodijelio status Slobodnog kraljevskog grada i koji u drugoj polovici 18. stoljeća postaje najbogatiji grad u Hrvatskoj.  On je uzeo naziv Zmaj Carlstadski, što u prijevodu znači Zmaj Karlovački i to je bio jedan od razloga što je pozvan na simpozij kao gost i predavač, ali temeljni razlog je to što je obitelj Habsburg neupitno povijesno povezana s gradom Karlovcem, istaknuo je Kenđel.