Održano predavanje Hrvatski liječnici i hrvatski jezik

 

Slijedom dosadašnje uspješne stručne suradnje Hrvatske akademske zajednice u Austriji i dr. Josipa Seršića, u prostorijama HAZ-a održano je stručno predavanje „ Hrvatski liječnici i hrvatski jezik“.

Cilj ovog predavanja je naglasiti koliko je tema liječnika u hrvatskoj književnoj povijesti rijetko istražena.  Interesantna je i činjenica koliko je liječničko zvanje slično stvaranju književnog uratka: slušanju pacijenta, donošenju odluke kroz saznanja i konačno postavljanju dijagnoze, naglasila je uvodno voditeljica razgovora Anamarija Manestar.

 

Dr. Seršic  je rekao kako Hrvatska ima dugu tradiciju odnosa liječnika koji se bave književnosti. Neopravdano su ti liječnici i zapostavljani, poput Ante Kuzmanića oca hrvatskog narodnog pokreta Dalmacije.

Dimitrije Demeter je poznat kao pisac ali ne i potpisnik tzv. lažnog Bečkog dogovora iz 1850 godine. Nadalje navodi da su Ivan Mažuranić i Jakov Užarević, takodjer liječnik, svojim Njemačko-ilirskim slovarom iz 1842. god. postavili osnovicu za druge rječnike.

Na pitanje iz publike zašto se liječnici u tolikoj mjeri bave politikom, odgovara  da postoji jedna crvena nit koja povezuje liječnike, ne samo s jezikom, nego i s politikom a to je njihovo životno i stručno iskustvo.

Predavanju je nazočila i dr. Zdenka Weber, opunomoćeni ministar Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Tematska večer je završila domijenkom uz glazbu uživo.