Publicirane dvije knjige

Uspješno zaokružena 2015. godina objavom dviju knjiga: "Periodicum 2015" i "Kroaten an der Wiener Universität"

 

Promocija knjiga slijedi 21. travnja 2016. godine u 19 sati u prostorijama HAZ-a.

U nastavku prenosimo predgovor iz Periodicuma 2015 direktorice HAZ-a Anamarije Manestar...

 

PREDGOVOR

Poštovani čitateljice i čitatelji,

Na kraju godine podvukli smo crtu te mi je zadovoljstvo predstaviti višejezični Periodicum 2015 koji sadrži podosta vrijednih priloga. Priloga ne samo vrijednih sa znanstvenog stajališta, nego i priloga koji su, usudila bi se reći imali i povijesnu konotaciju.

Prvi dio Periodicum 2015 je rezultat međunarodnog stručno-znanstvenog simpozija “Hrvati na Bečkom sveučilištu u povodu obljetnice 650. godina od osnutka Bečkog sveučilišta“ koji smo uspješno realizirali u suradnji s Hrvatskim povijesnim institutom Beč-Zagreb, dok se drugi dio odnosi na radove naših članova. Reakcije sudionika i predavača na Simpozij su odlične. Na samom simpoziju, koji je obiljavao diskusijom došli smo i do novih znanstvenih otkrića.

Prvenstveno nam je bio cilj promovirati teorijska istraživanja iz područja hrvatske povijesti unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta i okupiti znanstvenike čiji znanstveni interes obuhvaća jednu od predloženih tema i prezentirati uratke sudionika.

Posebnost ove edicije je u tome da je svaki predavač obradio samo jedan segment bogate hrvatske povijesti. Uočili smo da pojedince i događaje treba razumjeti u njihovom povijesnom kontekstu, svjesni činjenice da se prošlost prikazuje i interpretira na različite načine.

Na otvaranju simpozija skup su pozdravili: Josip Bratulić (HAZU, Zagreb) ,Vladimir Biti (Sveučilište u Beču) , Ivana Perkušić (Državni ured za Hrvate izvan RH) i Leonardo Marušić (Sveučilište u Zadru).

Predavači su bili: Vlasta Švoger (Hrvatski institut za povijest, Zagreb) Hrvatski intelektualci – Bečki studenti u 19. stoljeću – neke studije, Josip Bratulić (HAZU, Zagreb) Hrvatski studenti i profesori na Bečkom sveučilištu, Ivan Koprek (Hrvatski povijesni institut, Beč) Antun Bauer – student Bečkog sveučilišta i rektor Zagrebačkog sveučilišta, Ana Alebić Juretić (Sveučilište u Rijeci) Od učenika u Rijeci do botaničara u Beču, Anamarija Manestar (Hrvatska akademska zajednica, Beč) Hrvatske akademičarke u Beču u 19. i 20. stoljeću, Ivana Horbec (Hrvatski institut za povijest, Zagreb) Hrvatski studenti u Beču u doba prosvijećenog apsolutizma, Antonija Mlikota (Sveučilište u Zadru) Utjecaj austrijske uprave na urbanistički razvoj, školstvo i svakodnevni život u Zadru na prijelazu stoljeća, Alojz Jembrih (Sveučilište u Beču) Hrvatski kolegij u Beču i njegovi studenti na fakultetu, Josip Seršić (Hrvatska akademska zajednica, Beč) Hrvati na Bečkom sveučilištu u 14. i 15. stoljeću, Nikola Bencsics Gradišćanski Hrvati na univerzitetima u Beču.

Moderatorica simpozija je bila Zdenka Weber (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Beč).

Simpozij je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču .

Nadalje, zadovoljna sam jer smo uspjeli upoznati i približiti akademsko djelovanje Hrvata u razdoblju nešto više od četiristo pedeset godina u Republici Austriji domaćoj i stranoj akademskoj zajednici, ali i predstavnicima medija, institucija i šire. Taj veliki interes ukazuje na činjenicu kako su ljudi i događaji iz prošlosti oblikovali suvremeni svijet.

Želim svim sudionicima, našim heroinama i herojima, čestitati i reći im da sam uživala čitajući njihove „priče".

 

U želji za daljnjim napredovanjem i unapređenjem hrvatske akademske misli,

Mag.sc. Anamarija Manestar

Direktorica Hrvatske akademske zajednice u Austriji