Hrvatska intelektualna elita u Beču

35.jpg - 144.26 kb

U večernjim satima 21. travnja 2016., u organizaciji Hrvatske akademske zajednice u Austriji, predstavljen je Zbornik radova  Periodicum 2016 i Kroaten an der Wiener Universität sa znanstvenoga simpozija u povodu 650 obljetnice osnutka Bečkog sveučilista.

 

Šesto i pedeset godina postojanja Hrvata nazočili su promoventi akademik Josip Bratulić, HAZU, Zagreb, prof. Alojz Jembrih, Sveučilište, Zagreb, akademik Nikola Benčić, znanstvenik i dopisni član HAZU, Zagreb, mag. Anamarija Manestar, Hrvatska akademska zajednica u Austriji i dr. Josip Seršić, Hrvatska akademska zajednica u Austriji.

Skup je uvodno pozdravila Veposlanica RH u Austriji dr. Vesna Cvjetković,  koja je bila ujedno i osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović . Veleposlanica Cvjetković uputila je čestitke na uspješnom radu Hrvatskoj akademskoj zajednici u Austriji.

Opunomoćena ministrica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, dr. Zdenka Weber, bila je ujedno i voditeljica promocije. 

Biserka Lukan je nazočne pozdravila u ime predstojnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa.  Lukan je poručila “Koristim priliku zahvaliti se Hrvatskoj akademskoj zajednici na uspješnoj organizaciji skupa upriličenog u čast 650.obljetnice Bečkog sveučilišta, pod znakovitim naslovom Hrvati na Bečkom sveučilištu , kao i organizaciji svih drugih priredaba, skupova, događaja, ove večeri što su je upriličili, koji su prerasli ili koji će prerasti u zapažene znanstvene, prigodničarske i kulturne priredbe, prepoznate kao takve kod Hrvata u Domovini i izvan nje“.

Mr.sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, govoreći o gladi kao fiziološkoj potrebi rekao je da postoji još jedna glad, glad za znanjem. Ovakva večer ide u prilog tome.

Promociji su nazočili Vladimir Biti i Bernardica Katušić sa Instituta za slavistiku Bečkog sveučilišta te Ivana Rora  voditeljica Odjela za marketing Hrvatske matice iseljenika. 

Nazočne posjetitelje u ime domaćina  pozdravili su  predsjednici HAZ-a Marijan Kalapurić i Igor Lacković. Zahvalili su se prisutnim promoventima kao i onima koji nisu mogli doći a također su zaslužni za izlaženje ovih vrijednih publikacija.

Nazočnima su se obratile i dobitnice godišnje nagrade HAZ-a, dr. Sabina Hodžić, docentica na Katedri za javne financije Sveučilišta u Rijeci, fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, dr. Emira Bečić, znanstvena suradnica iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, te pozdravnim pismom podrške radu HAZ-A dr. Frančeska Liebmann. 

Neformalno druženje uz ovu zanimljivu temu nastavilo se još neko vrijeme uz glazbenu pratnju flautistice Nike Baumann  i dvojca Krunoslav Rigismundh i Mijo Bijuklić (vokal i gitara).